Nieuwe BMW M5

Nieuwe BMW M5

De zesde generatie van de BMW M5 behoudt zijn V8-biturbo, maar grijpt voor het eerst naar vierwielaandrijving. Dankzij deze nieuwe aanpak biedt hij in alle rijomstandigheden extra functionaliteit. 


Het koetswerk van de BMW M5 werd herzien ten opzichte van de gewone BMW 5 Reeks. De verbrede zijpanelen, de grotere openingen in de voorbumper en de vier uitlaten zijn een zichtbare verwijzing naar de kracht die de BMW M5 opwekt. De motorkap is tevens van aluminium gemaakt en getooid met opvallende sculptuurlijnen. Standaard wordt de M5 geleverd met gepolijste lichtmetalen velgen van 19″ in Orbit Grey. Velgen van 20″ zijn als optie verkrijgbaar, eveneens als de carbon-keramische remmen.

De nieuwe M xDrive die door BMW M GmbH werd ontwikkeld, is de meest imponerende vierwielaandrijving die ooit in het highperformance-segment werd aangeboden. Ze werkt met een centrale transferbak met meervoudige plaatkoppeling en verdeelt de aandrijfkracht volledig variabel tussen de voor- en achterwielen. Een ander onderdeel in de superieure tractie van de wagen is het Actieve M Differentieel op de achteras, dat eveneens volledig variabel werkt en een grendeleffect tussen 0 en 100 procent heeft. De bestuurder heeft de keuze uit vijf verschillende configuraties op basis van de combinaties van de DSC-modi (DSC aan, MDM, DSC uit) en M xDrive-modi (4WD, 4WD Sport, 2WD). In de 2WD modus kan de bestuurder zijn eigen drifthoek kiezen en worden kenners verwend met rijdynamiek in haar puurste vorm.

Een V8 bi-turbomotor van 4,4 liter met M TwinPower Turbo-technologie biedt ruim voldoende vermogen. De M ingenieurs hebben aanzienlijke vernieuwingen aan de krachtbron van het uitgaande model aangebracht. Zo zorgen bijvoorbeeld de nieuw ontwikkelde turbocompressoren, uiterst efficiënte laadluchtkoeling en een verhoogde brandstofinjectiedruk samen voor meer vermogen en vooral meer koppel. De motor levert hierdoor 600 pk en 750 Nm. Deze indrukwekkende prestatiecijfers spreken voor zich: 0 tot 100 km/u in slechts 3,4 seconden, 0 tot 200 km/u in 11,1 seconden. De topsnelheid blijft echter elektronisch beperkt tot 250 km/u, maar het als optie verkrijgbare M Driver’s Package voert de pret op tot 305 km/u.

De nieuwe BMW M5 kan vanaf september 2017 worden besteld met levering vanaf de lente van 2018. Tegen dan zal ook de prijs bekend zijn, die wellicht een eind boven de 100.000 euro zal uitstijgen.

Delen
error: Copyright © 2018 NAFTE.