Manuele Porsche 911R

Manuele Porsche 911R

Met de nieuwe 911 R onthult Porsche op het Autosalon van Genève 2016 een volledig voor de puristen ontworpen sportwagen. De 991R wordt zowat de GT3 RS zonder achtervleugel genoemd.


De 911 R werd in de eerste plaats bedacht en ontwikkeld om bochten te nemen. De meesturende achteras, die standaard is, werd door de ingenieurs herwerkt en draagt bij tot het nauwkeurige weggedrag en de opmerkelijke wendbaarheid en stabiliteit onder alle omstandigheden. Ter hoogte van de achteras beschikt de 911 R daarnaast ook over een zelfsperrend mechanisch differentieel voor optimale grip. Voor de remmen koos Porsche uiteraard voor het allerbeste, namelijk koolstofceramische PCCB-schijfremmen in groot formaat: 410 mm vooraan en 390 mm achteraan. Eveneens met het oog op maximale prestaties zijn de banden van het Ultra High Performance-type, die met een breedte van 245 mm vooraan en 305 mm achteraan een optimaal wegcontact garanderen.

De zescilinder van vier liter is geen onbekende aangezien hij ook de 911 GT3 RS aandrijft. Deze uit de racewereld stammende krachtbron ontwikkelt 500 pk bij 8.250 o/m en levert zijn indrukwekkende maximumkoppel van 460 nm bij 6.250 toeren. Met deze uitzonderlijke motor wordt de sprint van 0 tot 100 km/u in amper 3,8 seconden voltooid. Om het authentieke karakter van deze machine te bewaren wordt hij enkel aangeboden met een lichter gemaakte handgeschakelde zesversnellingsbak met korte spreiding, die op natuurlijke wijze aanzet tot een sportieve rijstijl. De 911 R haalt overigens een topsnelheid van 323 km/u.

Aan de buitenkant blijft de 911 R discreet. Op het eerste gezicht lijkt hij namelijk erg op een Carrera. Bepaalde details spreken echter voor zich. Zo zijn de voor- en achterzijde geïnspireerd op de GT3. De 911 R beschikt natuurlijk over heel wat toptechnologie, aangezien zijn aandrijfgeheel in rechte lijn van de GT3 RS afstamt en hij over de lichtere ophanging van de GT3 beschikt. Voor een meer weggericht gebruik werd niet voor een vaste, maar een beweegbare achterspoiler gekozen, zoals op de Carrera-modellen. Onzichtbaar, maar daarom niet minder belangrijk, is de volledig nieuwe wagenbodem die de nodige neerwaartse druk creëert bij hoge snelheden. De sportieve uitlaat van zijn kant is gemaakt van titanium om elke overbodige kilo te vermijden. De voorbumper werd hertekend en kreeg een aerodynamische lip, terwijl de doorlopende rode of groene band op de flanken knipoogt naar het originele model.

De bestuurder zit in een volledig uit koolstof vervaardigde kuipstoel waarvan het centrale gedeelte bekleed is met Pepita-stof, als verwijzing naar de eerste 911’s uit de jaren zestig. Het specifieke stuurwiel met “R”-opschrift heeft een diameter van 360 mm en de versnellingspook werd ingekort om de sportieve rijervaring nog te versterken. Om te herinneren aan het exclusieve karakter van de 911 R gaat het dashboard getooid met carbon inzetstukken en wordt het unieke nummer van elke auto uit deze beperkte serie op een aluminium plaatje vermeld. Tot slot zijn de deurgrepen binnenin ook vervangen door riempjes, opnieuw een kenmerk dat werd overgenomen uit de autosport.

Helaas is de 911R volledig uitverkocht. Het prijskaartje bedroeg €190 000, – exclusief btw.

 

Delen

Reageer

error: Copyright 2020 NAFTE