Toyota Yaris GR (2020)

Toyota Yaris GR (2020)

De Toyota Yaris GR (2020) is een model die voortkomt uit het World Rally Championship succes van het merk. Zowel de technologie als de vormgeving zijn direct toegepast in deze straatauto.


Voor Toyota is de nieuwe Yaris GR (2020) de eerste echte sportauto met vierwielaandrijving en het eerste homologatiemodel voor World Rally Championship-wedstrijden sinds het einde van de productie van de Celica GT-FOUR in 1999. De ontwerpers en ingenieurs van Tommi Mäkinen Racing wendden hun ervaring aan om de aerodynamische eigenschappen, de gewichtsverdeling en het lage gewicht van de nieuwe auto te perfectioneren. Hoewel de Yaris GR de top van de nieuwe Yaris-lijn vormt, heeft de auto een uniek ontwerp met het silhouet van een coupé dankzij de driedeurscarrosserie en het 91 mm lagere dak. De authentieke GR-status van de auto komt aan de voorkant tot uiting in het grilleontwerp en de spoiler, terwijl onder de krachtige vleugels aan de achterkant 18-inch lichtmetalen velgen zijn gemonteerd om de grote spoorbreedte te benutten.

Het model is voorzien van een nieuwe driecilinderturbomotor die profiteert van autosporttechnologieën, zoals zuigerkoeling met meerdere oliestralen, uitlaatkleppen met een grote diameter en een deels machinaal bewerkte inlaatopening, om de prestaties te maximaliseren. De 6-traps handgeschakelde versnellingsbak is verder ontwikkeld om hoge koppelwaarden aan te kunnen. In totaal levert de DOHC-motor 261 pk en 360 Nm koppel. Een sprint van 0-100 km/u neemt 5,5 seconden in beslag. 230 km/u is de elektronisch begrensde topsnelheid.

De bestuurder kan de prestaties van de vierwielaandrijving aan zijn eigen voorkeur of de rijomstandigheden aanpassen met een 4WD-keuzeschakelaar. In de Normal-stand is de basisinstelling voor de koppelverdeling tussen de voor- en achteras 60:40. In de Sport-stand gaat er meer koppel naar de achteras met een verdeling van 30:70 om rijplezier op bochtige wegen en circuits mogelijk te maken. En in de Track-stand is de basisinstelling 50:50 om snel te rijden tijdens circuitraces of klassementsproeven in wedstrijdverband.

Klanten kunnen hun Yaris GR opwaarderen met een optioneel Circuit Pack. De auto wordt dan uitgerust met Torsen-sperdifferentiëlen op de voor- en achteras, een op hoge prestaties afgestemde ophanging en 18-inch smeedaluminium velgen met Michelin Pilot Sport 4S-banden.

In de tweede helft van 2020 wordt de Toyota Yaris GR geïntroduceerd voor een prijs vanaf 33.200 euro.

Delen

Reageer

error: Copyright 2020 NAFTE