Volvo beperkt topsnelheid

Volvo beperkt topsnelheid

Volvo Cars beperkt vanaf 2020 de topsnelheid van alle modellen tot 180 km/u. Het zendt daarmee een duidelijk signaal uit over de gevaren van te hard rijden.


In het strategisch plan ‘Vision 2020’ beschrijft Volvo hoe het ernaar streeft dat vanaf 2020 niemand meer in een nieuwe Volvo om het leven komt of zwaargewond raakt als gevolg van een verkeersongeval. Het is één van de meest ambitieuze veiligheidsplannen in de auto-industrie. Maar Volvo realiseert zich dat dit doel niet alleen met technologie te bereiken is. Daarom richt het de aandacht ook op het gedrag van de bestuurder.

Elk jaar krijgen miljoenen mensen een bekeuring voor te hard rijden en cijfers van het Amerikaanse ministerie van verkeersveiligheid wijzen uit dat 25 procent van alle verkeersdoden in de VS in 2017 het gevolg was van te hard rijden. Behalve de geplande snelheidsbeperking onderzoekt Volvo ook hoe een combinatie van slimme snelheidscontrole en geofencing-technologie in de toekomst de snelheid in de buurt van scholen en ziekenhuizen zou kunnen beperken.

Het probleem van te hard rijden is, dat boven bepaalde snelheden de in de auto ingebouwde veiligheidstechnologie en de infrastructuur niet meer voldoende zijn om dodelijke ongevallen en ernstig letsel te voorkomen. Daarom gelden in de meeste landen ook snelheidslimieten. Desondanks worden overal snelheidsovertredingen begaan en behoren die tot de belangrijkste oorzaken voor dodelijke ongevallen in het verkeer.

Delen

Reageer

error: Copyright 2020 NAFTE