Audi RS Q3 Performance

Audi RS Q3 Performance

Na de RS6 en zijn meer dan 600 paarden is het nu de beurt aan de RS Q3 die een Performance kuur ondergaat. Met deze modellen zet het premiummerk zijn sportieve imago nog meer kracht bij.


Audi maakte de 2.5 TFSI-motor voor het performance-model nog krachtiger dan in de ‘gewone’ Audi RS Q3. Dankzij het hogere koelvermogen van de nieuwe primaire waterkoeler en een geoptimaliseerde brandstofpomp nam het vermogen van de vijfcilinderturbo in de RS Q3 performance met 27 pk toe tot 367 pk. De krachtigere 2.5 TFSI-motor verleent de RS Q3 performance standaard een topsnelheid van 270 km/u. Van 1.625 tot 5.550 t/min. levert hij 465 nm, de sprint van 0 tot 100 km/u vergt amper 4,4 s.

Ook de standaard S tronic-zevenversnellingsbak is consequent afgestemd op maximale sportiviteit. De bestuurder kan de bijzonder snel schakelende versnellingsbak met dubbele koppeling automatisch laten werken of zelf manueel van versnelling wisselen, via het RS-multifunctiestuur met schakelpeddels. In de dynamic-modus van het rijdynamiekregelsysteem Audi drive select wordt bij het schakelen bovendien telkens een stoot tussengas gegeven.

Het straffe RS-sportonderstel van de RS Q3 performance zet de dynamiek van de krachtige aandrijving perfect om. Vergeleken met de Audi Q3 werd de ophanging van het koetswerk met 20 mm verlaagd. Als optie biedt Audi het RS plus-sportonderstel met demperregeling aan. De karakteristiek daarvan kan via Audi drive select in de modi ‘comfort’, ‘auto’ en ‘dynamic’ worden afgesteld.

Het exterieur van de RS Q3 performance onderscheidt zich daarenboven door aanbouwelementen – zoals de omlijsting van de luchtinlaat en het daarin geïntegreerde quattro-opschrift – in matte titaniumlook, die enkel beschikbaar zijn voor het nieuwe topmodel. Eveneens in matte titaniumlook afgewerkt zijn het Singleframe, de zijdelingse flaps in de luchtinlaten, de sierlijsten aan de zijruiten, de buitenspiegelbehuizingen, de dakrailing, de bovenkant van de diffusor en de vinnen van de dakrandspoiler. Voorts biedt Audi de nieuwe koetswerkkleur ‘Ascari blue metallic’ aan, nog een element dat is voorbehouden voor de nieuwe RS performance-modellen.

Een ander highlight zijn de RS-specifieke 20-duimsvelgen met vijf dubbele spaken in V-design. Exclusief voor de RS performance-modellen zijn deze ook verkrijgbaar in matte titaniumlook, passend bij de afwerking van de standaard aanbouwelementen. De remzadels met RS-opschrift zijn bij de RS Q3 performance standaard rood gelakt. Naar wens biedt Audi ze zonder meerprijs ook in zwart aan.

Exclusiviteit die uiteraard zijn prijs heeft, want deze RS Q3 Performance verlaat de showroom pas vanaf 63.774 euro.

Delen

Reageer

error: Copyright 2021 NAFTE