Nieuwe Audi RS3 (2021)

Nieuwe Audi RS3 (2021)

Met zijn 400 pk sterke vijfcilinder combineert de nieuwe uiterst performante Audi RS3 (2021) bliksemsnelle acceleraties met een verslavende sound. 


Ja, het design van de nieuwe Audi RS3 oogt dynamischer en krachtiger dan dat van zijn voorganger. De bredere RS-bumper, het hertekende Singleframe met zijn opvallende honingraatrooster en de grote luchtinlaten geven de compacte sportwagen een nog sportievere neus. Standaard krijg je vlakke, wigvormige ledkoplampen en ledachterlichten, inclusief dynamische richtingaanwijzers. Matrix-ledkoplampen zijn als optie verkrijgbaar en zijn voorzien van nieuwe verduisterde randen met digitale dagrijverlichting.

Ook de bijkomende luchtuitlaat achter de voorste wielkasten is nieuw. Het spoor van de vooras werd tevens 33 millimeter breder dan bij het vorige model. Op de Sportback steeg de spoorbreedte van de achteras met 10 millimeter. Standaard wordt de RS3 geleverd met 19-duimsvelgen met tien Y-spaken. Wil je een meer racedesign? Dan zijn er de velgen met vijf Y-spaken en RS-opschrift. Semi-slicks zijn voor het eerst als optie verkrijgbaar. Achteraan wordt het geheel afgewerkt met een hertekende RS-specifieke achterbumper met geïntegreerde diffuser en de typische RS-uitlaat met twee grote ovale uitlaatpijpen.

Binnenin dragen opnieuw verscheidene elementen bij tot het sportieve karakter van deze RS. Neem nu de belangrijkste parameters, die worden voortaan weergegeven in de 12,3 duim grote Audi virtual cockpit plus. Optioneel is het toerentaldisplay beschikbaar in het nieuwe ‘RS Runway’-design. Het 10,1 duim grote aanraakscherm omvat dan weer de zogeheten ‘RS Monitor’ die de temperatuur van de koelvloeistof, de motor en de transmissie-olie, alsook de bandenspanningen weergeeft.

Over de motor gesproken. Die uiterst performante vijfcilinder is uniek in zijn segment. In deze jongste generatie van de RS3 toont hij zich krachtiger dan ooit tevoren. Een sprintje van 0-100 km/u neemt dan ook slechts 3,8 seconden in beslag. De topsnelheid? Die is begrensd op 250 km/u maar kan dankzij een optionele upgrade worden verhoogd tot 280 km/u. Met het RS Dynamic-pack en de keramische remmen haalt hij zelfs 290 km/u. Prestaties die onder andere te danken zijn aan het toegenomen koppel van 500 Nm, dat is 20 Nm meer dan zijn voorganger. Het maximumvermogen van 400 pk wordt tevens eerder bereikt aan 5.600 t/min en breidt zich uit over een breed toerentalgebied tot 7.000 t/min.

De nieuwe RS3 is de eerste Audi die standaard over over een koppelsplitter beschikt. Hij vervangt het achterasdifferentieel en de meerschijvenkoppeling op de achteras van het vorige model. In de plaats daarvan gebruikt elk van de aandrijfassen een elektronisch gestuurde meerschijvenkoppeling. Zo wordt de juiste hoeveelheid koppel steeds optimaal over de achteras verdeeld. Bij een meer dynamische rijstijl verhoogt de koppelsplitter het aandrijfkoppel naar het buitenste wiel met de hogere wielbelasting, wat de neiging tot onderstuur beperkt. En ja, deze nieuwe technologie maakt het mogelijk om gecontroleerd te driften. In deze omstandigheden stuurt de koppelsplitter al het koppel dan naar een van de achterwielen.

Eind oktober worden de nieuwe RS3-modellen bij de dealers verwacht. De prijs voor de Audi RS3 Sportback 2021 start vanaf 61.900 euro. Die voor de Audi RS3 Berline 2021 start vanaf 63.300 euro.

Delen

Reageer

error: Copyright 2021 NAFTE