Nieuwe Audi S3 (2020)

Nieuwe Audi S3 (2020)

20 jaar geleden lanceerde Audi de eerste S3 binnen het sportieve compacte premiumsegment. Vandaag komt het op de proppen met de nieuwe, vierde generatie, Audi S3 Sportback (2020) en Audi S3 Berline (2020).


De nieuwe S3-versies tonen hun dynamische inborst van bij de eerste aanblik. Het front wordt daarbij gedomineerd door een groot radiatorrooster van het Singleframe. Naast de standaard koplampen kan ook gekozen worden voor de optionele led-matrix varianten. Het digitale dagrijlicht bestaat dan uit een pixelrij van 15 ledsegmenten, waarvan er tien twee verticale lijnen vormen. De schouder van het koetswerk loopt in een krachtige lijn van de koplampen tot de achterlichten. Opmerkelijk, de zones eronder zijn hol. Het gaat hierbij om een nieuw element van Audi’s designtaal dat een sterkere nadruk wil leggen op de wielkasten. Achteraan accentueren de brede diffuser en de vier uitlaatpijpen de sportieve look.

Het dynamische design wordt ook aan de binnenkant doorgetrokken met de nieuwe compacte pook voor de zeventraps S tronic en de decoratieve aluminium of koolstofvezel stukken. Net zoals bij de A3 is de cockpit naar de bestuurder gericht en vormen de ventilatieroosters één geheel met de kap van het dashboard. Een 10,25-duims digitaal scherm is tevens standaard. Als optie kan voor de Audi virtual cockpit en zijn ‘plus’-versie worden gekozen. Die hebben allebei een diameter van 12,3 duim, waarbij de laatste ook nog eens drie verschillende schermen weergeeft. Qua ruimte zijn de Sportback en de Berline 3 en 4 centimeter langer en zijn ze allebei drie centimeter breder.

Met 310 pk aan vermogen en 400 Nm aan koppel worden de nieuwe S3-modellen aangedreven door de 2.0 TFSI-motor. Quattro-vierwielaandrijving stuurt het koppel naar de weg. Beide modellen accelereren van 0 naar 100 km/u in 4,8 seconden op hun weg naar een elektronisch begrensde topsnelheid van 250 km/u. De hydraulische meerschijvenkoppeling is overigens volledig variabel en verdeelt het koppel tussen de voor- en achteras. In België start de prijs voor de Audi S3 Sportback (2020) bij 47.500 euro terwijl de Audi S3 Berline (2020) in de catalogus staat voor 48.600 euro. De eerste auto’s worden vanaf begin oktober bij de verdelers geleverd.

Delen

Reageer

error: Copyright 2021 NAFTE